Når hundehvalpen er klar til at flytte

14.11 - 2022 4 min Hvornår Må Hvalpen Flytte

Uanset om man er køber eller sælger af en hundehvalp, så er det vigtigt, at man har styr på, hvornår hundehvalpen er klar til at flytte fra sin mor og sine søskende. Her på siden kan du blive klogere på, hvornår hundehvalpe må sælges, hvornår de må flytte og andre vigtige formalia i forbindelse med køb og salg af hundehvalpe.

 

Hvornår må hvalpe sælges?

Der er ingen regler for hvornår hvalpe på sælges. Du kan sagtens begynde at skrive folk op på en venteliste med et reservationsgebyr inden kuldet er født. Du skal selvfølgelig betale pengene tilbage, hvis der ikke kommer en hvalp der matcher de kriterier, som de har skrevet sig op på, men det er der mange der gør, hvis det er et eftertragtet kuld. Du kan også sagtens sælge hvalpene fra den dag de er født eller senere. Der er altså ingen regler for hvornår hundehvalpe må sælges, men der er til gengæld regler omkring hvornår de må flytte fra deres mor og søskende. Det betyder også, at man ikke nødvendigvis kan overdrage hvalpen så snart man har solgt den, da den skal have en bestemt alder før den må flytte til sit nye hjem.

 

Hvornår må hvalpe flytte?

Hvornår hvalpen må flytte, er nemlig noget helt andet end hvornår den må sælges. Hvalpen kan sælges præcis når du har lyst, men den kan først flytte hjemmefra, når den er minimum otte uger gammel. Grunden til, at der er regler for hvornår hvalpe må flytte fra deres mor, er for at sikre, at hvalpene ikke bliver taget fra deres mor før de er i stand til at klare sig uden. I de første uger er moren altafgørende for hvalpens trivsel. Det gælder både i forhold til, at den har brug for hendes modermælk at spise, men også fordi moren lærer hvalpen mange ting, også selvom det måske ikke virker sådan. Det er i de første uger, at hvalpen udvikler sig allermest. I de første par uger kan den ingenting se, og her er den helt afhængig af moren, og så lige så stille over de næste uger udvikler den sine sanser og evner til at klare sig selvstændigt. Når hvalpen er otte uger, kan den spise selv og dermed klare sig uden sin mor og flytte til sit nye hjem.

 

Hvad skal man ellers have styr på?

Når man skal sælge eller købe en hundehvalp, så er det ikke kun overdragelsestidspunktet, man skal have styr på. Der er nemlig flere andre ting, som man bør have styr på inden hvalpen overdrages. Sælger bør stå for, at hvalpen får sin første vaccination og bliver chippet, ligesom hvalpen bør have fået 1-2 ormekure inden hvalpen flytter til sit nye hjem. Som køber er det derfor en god idé at snakke med sælger om disse ting, så man ved hvad der er gjort, og hvad man selv skal stå for. Som køber skal man også gøre sig klar til at få hvalpen hjem. Man skal f.eks. sørge for, at man har mad til hvalpen, ligesom det er en god idé som minimum at have skaffet et halsbånd og en hundesnor, så man er klar til at gå tur med hvalpen og have den med sig rundt. Derudover anbefaler vi også, at man skaffer sig en hundekurv, nogle tæpper og lidt legetøj, så man har noget at aktivere hvalpen med, når den flytter ind.

 

Starten er vigtig for hvalpen

Når hvalpen er klar til at flytte hjem til dig, så er det vigtigt, at du er klar til den. Ofte er det en god idé, at man har ekstra god tid de første uger, når hvalpen kommer hjem. Det er nemlig i løbet af de første dage, at hvalpen lærer sit nyt hjem at kende, og her er det godt, hvis den kan finde tryghed hos dig som ejer. Der er en del stress forbundet med flytningen, da hvalpen ofte bliver taget fra sin mor samtidig med, at den også skal lære et nyt sted at kende. Hunde har altid brug for omsorg, men særligt den første tid efter, at hvalpen er taget fra moren, har den brug for nogle at snakke med. Jo tryggere overgangen er, jo hurtigere vil hvalpen falde godt til og begynde at trives i sit nye hjem. Samtidig er små hvalpe sjældent gode til at holde sig, og derfor er det ikke en god idé at lade dem være alene hjemme i mange timer ad gangen. Så sker der let uheld, og det forsinker processen indtil hvalpen er helt renlig. Hvalpen bliver hurtigere renlig hvis den har en chance for at være det, og en hvalp kan ikke holde sig lige så længe som en voksen hund de første uger.